Stelling 8: We moeten naar een Regionaal Landbouwbeleid

Het GLB is in de jaren zestig opgezet als markt- en prijsbeleid, om een gemeenschappelijke Europese landbouwmarkt te creëren. Dat doel is inmiddels achterhaald. Het GLB is uitgegroeid tot een gedrocht, stelt Henk Riphagen in zijn blog.

Inmiddels wordt de nadruk gelegd op inkomenstoeslagen. Inkomensbeleid is het domein van de lidstaten, dus waarom een uitzondering voor de landbouw?
Bovendien hebben we te maken met heel veel verschillende belangen van heel veel verschillende boeren in al die lidstaten. Daarom kan landbouwbeleid veel beter regionaal ingevuld worden.

Wat vindt u? Komt het ‘level playing field’ in gevaar, of valt dat wel mee? Hoe zou zo’n regionaal beleid concreet vorm kunnen krijgen? Welke haken en ogen zitten eraan?

Eén reactie op “Stelling 8: We moeten naar een Regionaal Landbouwbeleid”

  • Zolang de steun gekoppeld wordt aan maatschappelijke diensten is regionaal beleid een optie. Ondanks alle kritiek op het monster uit Brussel, heeft de EU een omslag naar vergroening in gang gezet. Dat is een rechtvaardiging van de grote hoeveelheden overheidsgeld die worden ingezet. Het is maar zeer de vraag of dat met regionaal beleid wordt voortgezet. In sommige gebieden zal het wellicht goed werken, maar ik houd mijn hart vast voor de inzet van die gelden in bijvoorbeeld Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *