Travert: crisisbestrijding pijler van GLB

Stéphane Travert

Marktbeheersing en crisisbestrijding moeten centraal staan in het nieuwe GLB. Dat zei de Franse landbouwminister Stéphane Travert in zijn slottoespraak van een grote ministersconferentie in Parijs over de toekomst van het GLB. LNV-minister Carola Schouten was ook aanwezig.

Krachtig landbouwbeleid

Travert is een groot voorstander van een krachtig EU-landbouwbeleid. Kerndoel is volgens hem een eerlijke prijs voor boeren en tuinders. De Franse minister pleitte voor integratie van de voedselketens. Hij is tegen nationale bijdragen aan de directe inkomenssteun.

Aanpassen aan globalisering

Naast een adequate beloning van de producenten moet het GLB inzetten op crisisbeheersing. Travert constateerde dat de meeste deelnemers aan de conferentie dat met hem eens zijn. “De landbouw is een speciale economische activiteit”, aldus Travert. “De sector moet zich aanpassen aan de globalisering in de wereld. Boeren zijn onderworpen aan een toenemend aantal risico’s, zowel economisch als wat betreft gezondheid en klimaat.”

Compensatie nodig

Travert vindt compensatie voor crisissituaties geboden moet worden, zowel via directe betalingen als via instrumenten als verzekeringen of gezamenlijke fondsen.

Zie ook: Schouten: GLB moet doelgerichter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *