Update POP3: LEADER-project ‘Wijk(t) voor elkaar’

Het derde Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) strekt zich uit over de periode 2014 – 2020. POP3 is een nationaal programma dat met steun van de EU wordt uitgevoerd en de focus legt op vier hoofdthema’s: agrarisch natuurbeheer, waterbeheer, innovatie in de landbouw en LEADER-gebieden. Het is nu begin 2017 en het programma is twee jaar onderweg. Welke vorderingen zijn er gemaakt en wat staat er nog te gebeuren?

De ervaring van ‘Wij(k) voor elkaar’ in Deventer

Het project ‘Wij(k) voor elkaar’ is een initiatief van voetbalvereniging SV Helios uit Deventer. Zij zijn één van de projecten uit LEADER-gebied Salland dat  LEADER-subsidie heeft gekregen. We belden met Grace Brok, voorzitter van SV Helios.

Hoe heb je het proces van subsidie aanvragen ervaren?

“Heel positief! Er werd veel zorg aan besteed. We hebben hulp gehad bij onze aanvraag. Je hebt nu eenmaal mensen nodig die weten wat er wanneer aangeleverd moet worden. Daar speelt de coördinator van een LEADER-gebied een belangrijke rol in. Bij ons is dit Mireille Groot Koerkamp. Zij verdient een groot compliment hiervoor. Salland profileert zichzelf ook communicatief sterk. Zo hebben wij het zogeheten ‘Sallandcafé’ bezocht, een avond waar ondernemers, inwoners, organisaties en overheid bijeen komen. Daar hebben we ons idee letterlijk op een zeepkist gepresenteerd en is de samenwerking ontstaan.”

Heb je advies voor toekomstige aanvragers?

“Zorg voor samenhang in een aanvraag en baken het goed af. Het thema in ons gebied is ‘People Planet Profit’. Daar sluit ons project heel goed bij aan dus konden we het goed verantwoorden. Verder hebben we maar voor een deel van ons projectLEADER-subsidie aangevraagd. Die afbakening maakt het project haalbaar en realistisch. In onze aanvraagronde waren we met drie medeaanvragers. Allemaal goede projecten die ook doorgang hebben gekregen.”

Wat houdt ‘Wij(k) voor elkaar’ in?

“SV Helios is meer dan alleen voetbal. We kijken goed naar onze plek in de maatschappij en naar toekomstige ontwikkelingen.We willen meer sport- en beweegaanbod aanbieden. We organiseren bijvoorbeeld wandelingen voor kwetsbare ouderen in de nabijgelegen natuur en er wordt dansles en stoelfitness gegeven in onze kantine. Op ons terrein komt een multicourt waarop we meerdere sporten kunnen aanbieden. Activeren van jong en oud, dat is het doel van alles wat we initiëren.”

“Verder willen we een gezondere kantine, waar we meer mee kunnen doen dan alleen een drankje na het sporten. Zoals gezamenlijk koken met een voor een groep ouderen, met producten uit de regio. We willen daar jeugd bij betrekken door een afhaalpunt te worden van (streek)producten. Stagiaires kunnen dit, met hulp natuurlijk, gaan beheren en aansturen. Zo kunnen we meerdere doelgroepen bedienen en meer zijn dan alleen een sportclub. Dat sprak ons zo aan in ons LEADER-gebied: de samenhang versterken tussen mens en natuur. Daarin vervullen wij als vereniging graag een rol met onze activiteiten!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *