Vlaanderen vraagt publiek om GLB-voorstellen

kaart van belgië

Het Vlaamse ministerie van Landbouw vraagt het grote publiek om voorstellen in te dienen voor het Nationaal Strategisch Plan. De suggesties moeten aansluiten bij de negen doelstellingen van de Europese Commissie voor het GLB 2021 – 2027.

logo vlaams ruraal netwerkBelgië gaat er vooralsnog vanuit dat het land twee regionale NSP-plannen kan indienen in Brussel, een voor Vlaanderen en een voor Wallonië. In Vlaanderen wordt hiervoor een publieksconsultatie gehouden. Tot 21 juli kunnen voorstellen worden ingediend.

Negen thema’s

De consultatie wordt georganiseerd door het Vlaams Ruraal Netwerk. Op basis van negen thema’s die gekoppeld zijn aan de doelstellingen van de Europese Commissie voor het landbouwbeleid vanaf 2021 kunnen maatregelen worden genoemd.

De thema’s zijn: de economische weerbaarheid van de sector, innovatie binnen de land- en tuinbouw, jonge landbouwers, sectorale maatregelen, klimaat, milieu, biodiversiteit en leefbaarheid op het platteland. Het kan zowel om nieuwe maatregelen gaan als om verbeteringen van bestaande.

Publieksbijeenkomsten

In Vlaanderen zijn al eerder – in februari 2018 – twee grote publieksbijeenkomsten gehouden over de problemen op het platteland. In de komende maanden wordt in samenwerking met maatschappelijke organisaties het Vlaamse GLB-plan opgesteld. De uitkomsten van de consultatie onder het grote publiek worden hierbij meegenomen.

Meer info:
Vragenlijsten Vlaamse consultatie
Uitkomsten publieksbijeenkomsten 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *