Webinar over het puntenstelsel geeft antwoord op veel vragen

Deze week vond het webinar over het puntenstelsel in het nieuwe GLB plaats. Het webinar werd georganiseerd door het ministerie van LNV. Aard Mulders van het ministerie, Alex Datema van BoerenNatuur en Ben Haarman van LTO gaven antwoorden op vragen van presentator Jessica van Sprengen en van kijkers.

In het webinar werd toegelicht welke ideeën er leven over het puntenstelsel in het GLB vanaf 2023. In het nieuwe systeem komt er een basisvergoeding waar een boer voor in aanmerking komt als hij aan de basisvoorwaarden (conditionaliteit) voldoet. De basisvergoeding wordt wat lager dan nu het geval is. Daarnaast kan  een boer punten krijgen voor de uitvoering van maatregelen in de eco-regelingen, legt Aard Mulders uit. Als er voldoende punten zijn behaald, krijgt de boer een extra vergoeding uit de eco-regelingen, bovenop de basisvergoeding.  De maatregelen hebben betrekking op bodem, water, klimaat, landschap en biodiversiteit. Er komt een landelijke lijst met 15 – 20 maatregelen. Per regio in Nederland kan de selectie van maatregelen uit deze lijst er anders uitzien.

Keuzes in plaats van verplichtingen

Ben Haarman heeft er vertrouwen in dat deze aanpak gaat werken. Het gaat uit van keuzemogelijkheden in plaats van verplichtingen. Bovendien leeft het besef bij boeren dat er iets moet gaan veranderen. Zo hebben boeren zorgen over droogte, er is dus aanleiding om goed naar bodemmaatregelen te kijken.

Alex Datema  verwacht dat boeren die meer natuurinclusief willen werken het meest geïnteresseerd zijn in deze aanpak. Maar het is in principe voor elke boer mogelijk om mee te doen. Tegen degene die stellen dat dit een sigaar uit eigen doos is omdat er nu meer tegenprestaties moeten worden geleverd voor de hectaretoeslagen, wil Datema zeggen dat je dit ook als kans kan zien om een maatschappelijke vraag op te pakken en daar een vergoeding voor te krijgen.

Het hele webinar is nog te zien op youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *