Wintertarwe of koolzaad mogelijk alternatief vergroening

De teelt van wintertarwe of koolzaad wordt mogelijk een alternatief voor de vergroeningseis van gewasdiversificatie. Staatssecretaris Dijksma legt dit ter goedkeuring voor aan de Europese Commissie.

De LTO-afdeling Oldambt had de staatssecretaris per brief verzocht het certificaat in te dienen. De staatssecretaris begrijpt dat de zware kleigrond in het Oldambt het lastig maakt te voldoen aan de algemene eisen, en is blij dat het gebied zelf zoekt naar gelijkwaardige alternatieven voor gewasdiversificatie, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat bodembedekking in de winter ook als gelijkwaardig alternatief mogelijk is, ziet Dijksma kansen om de teelt van wintertarwe of koolzaad ter goedkeuring in Europa voor te leggen.

Het verzoek van LTO kwam vijf dagen voor de deadline van de Europese Commissie (1 juli). Dijksma vindt het jammer dat ze niet eerst het gesprek met de sector aan kan gaan over het certificaat. Ze zal daarom, afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Commissie, voor 1 februari 2016 alsnog bezien of het certificaat daadwerkelijk gebruikt kan gaan worden.

Daarnaast wordt op verzoek van de organisatie Vlas en Hennep.nl een certificaat ingediend die mogelijkheid biedt de eis Ecologische Aandachtsgebieden in te vullen via de teelt van vezelhennep.

Lees de brief >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *