Wisselende reacties op position paper

Vorige week publiceerden we een serie van vijf blogberichten naar aanleiding van het position paper ‘Towards a common Agricultural and Food Policy’ van Krijn Poppe en Louise Fresco. Nu, anderhalve week na de presentatie van het paper, lijkt het er op dat Europa nog niet erg warmloopt voor een gemeenschappelijk voedselbeleid.  

Geen ei van Columbus

Eén nieuw integraal landbouwbeleid dat consumenten, producenten en boeren meeneemt. Het lijkt het ei van Columbus, maar als zodanig wordt het niet ontvangen in Europa. “In Nederland is een voedselbeleid al langer onderwerp van gesprek, maar in het buitenland lijkt het minder te spelen”, aldus Krijn Poppe in een interview met Resource (universiteitsblad van Wageningen University & Research). Landen als Frankrijk en Duitsland zijn slecht te porren voor een dergelijk beleid. Poppe krijgt in hetzelfde interview bijval van Klaas Jan Osinga, adviseur van LTO: “Niemand in Brussel praat over een voedselbeleid, Nederland heeft het nu voorgesteld. Dat is in feite een diplomatieke formulering voor ‘er gaat niets mee gebeuren’”.

Verlies van betalingen

Vooral de traditionele landbouwlanden zijn bang dat een voedselbeleid ten koste gaat van geld voor de boeren. Het voorstel van Poppe en Fresco gaat ook die richting uit;de focus zal meer komen te liggen op gerichte betalingen en de hectaretoeslag verdwijnt in hun voorstel.

Beleidsmakers Brussel enthousiast

Er komen ook positieve reacties op het position paper uit Brussel. Vooral beleidsmakers hebben het position paper positief ontvangen. Onder andere het directoraat Wetenschap en Innovatie van de EU is zeer geïnteresseerd in het thema voedsel. En ook de DG Agri van de Europese Commissie is het voorstel aan het bekijken, vertelt Poppe aan Resource.

Overigens is het niet het doel van de auteurs om een kant-en-klaar beleid af te leveren. Zij wilden met het paper alleen de discussie in Brussel voeden. “Om tot een concreet beleidsvoorstel te komen zal eerst met onderzoekers uit andere landen om de tafel gezeten moeten worden”, aldus een Brusselse ambtenaar op de Mansholtlezing.

Het hele position paper vindt u op www.wur.nl >

Alle blogberichten naar aanleiding van het position paper vindt u hier >>

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *